V rámci grantového programu Nech sa nám netúlajú bol prerozdelený už takmer 1 mi

26.10.2005 Celý región

Bratislava, 25. októbra 2005 – Grantový program „ Nech sa nám netúlajú“ zameraný na podporu voľnočasových aktivít detí má za sebou druhé ko...
Bratislava, 25. októbra 2005 – Grantový program „ Nech sa nám netúlajú“ zameraný na podporu voľnočasových aktivít detí má za sebou druhé kolo. V rámci neho boli vybrané štyri projekty v celkovej hodnote 495 000 Sk. Vďaka iniciatíve firiem Henkel Slovensko a COOP Jednota Slovensko boli doteraz poskytnuté financie pre 8 projektov a celková suma sa vyšplhala na takmer 1 milión slovenských korún.

Grantový program pokračuje až do 15. decembra 2005 a plánuje sa v ňom prerozdeliť ešte približne pol milióna korún. Do podpory ďalších projektov sa môžu zapojiť aj ochotní darcovia na celom Slovensku prostredníctvom verejnej zbierky v predajniach COOP Jednota Slovensko, ktorá potrvá až do 31. decembra 2005. Od apríla do septembra sa v nich vyzbieralo viac ako 160 tisíc slovenských korún.

Projekty vybrané v druhom kole
V rámci druhého kola bol vybraný projekt s názvom Dajme šancu tatranským talentom, ktoré predložila Základná škola v Dolnom Smokovci. Jeho cieľom je zapojiť čo najviac detí a mládeže do záujmovej činnosti a motivovať ich, aby si našli cestu k svojim záľubám. Deti sa budú môcť realizovať v oblastiach, ktoré si sami zvolili na základe ankety, napr. divadelný, čitateľský, spevácky, tanečný alebo výtvarný krúžok. Týmto projektom chce Základná škola skvalitniť kultúrno-umeleckú činnosť na škole a prezentovať sa formou súťaží a vystúpení na verejnosti. Projektu bude pridelených 96 357 Sk.

Druhý vybraný projekt pod názvom CVrČkovo pódium predložilo Centrum voľného času CVrČek v Moldave nad Bodvou v košickom kraji. Zámerom projektu je dobudovať pódium pre realizovanie tanečných a iných umeleckých aktivít pre deti a mládež v Moldave nad Bodvou. Vzhľadom na to, že v tejto lokalite nie je žiaden kultúrny dom, umelecky aktívne deti a mládež nemajú kde realizovať svoje aktivity. Autori plánujú využiť pódium pre vyše 400 mladých ľudí v rámci pravidelnej krúžkovej činnosti. Tomuto projektu bude pridelených 150 000 Sk.

Tretí projekt pod zaujímavým názvom Život zakliaty v kameni predložila Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny pri Múzeu Spiša. Jeho cieľom je efektívne vyplniť voľný čas detí a hravou formou prostredníctvom rozvíjania predstavivosti a fantázie docieliť, aby si deti obohatili vedomosti a získali vzťah k prírode. V rámci projektu autori plánujú vybudovať tvorivú dielňu priamo v priestoroch Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi, kde budú deti modelovať, vyrábať kópie skamenelín, kresliť a pod. Z vytvorených diel bude realizovaná výstava Tajomný jednorožec. Projektu bude pridelených 129 120 Sk.

Detské zábavné štúdio je štvrtým vybraným projektom. Predložila ho REVIA – Malokarpatská komunitná nadácia v Pezinku. V rámci detského zábavného štúdia chcú autori rozvíjať umelecké cítenie a kreativitu detí a oživiť spoločenský život detí a mladých ľudí v meste. Deti sa v rámci projektu budú oboznamovať s fungovaním elektronických médií a budú mať možnosť podieľať sa na výrobe vlastných televíznych programov, rozhlasových relácií, výrobe filmov, prezentačných CD a pod. Tomuto projektu bude pridelených 120 000 Sk.

Grantový program „ Nech sa nám netúlajú“ podporuje voľnočasové aktivity detí
Grantový program „ Nech sa nám netúlajú“ vznikol ako reakcia na súčasnú spoločenskú situáciu. Deti a mladí ľudia sú aj v dôsledku nesprávneho využívania voľného času konfrontovaní s množstvom negatívnych javov, ktoré môžu výrazne narušiť ich vývin. Spoločnosti Henkel Slovensko a COOP Jednota Slovensko preto vytvorili finančný grant, ktorým chcú podporiť voľnočasové aktivity pre školopovinné deti predovšetkým v oblasti kultúry a umenia.

O grant prejavilo záujem 510 žiadateľov
V rámci prvého a druhého kola grantového programu „ Nech sa nám netúlajú“ prejavilo o grant záujem 510 žiadateľov z celého Slovenska. Každý z predložených projektov bol niečím zaujímavý a jedinečný. Hodnotiaca komisia vybrala doposiaľ 8 projektov. Projekty, ktoré neboli vybrané v prvých dvoch kolách, postupujú automaticky do ďalšieho kola. Do 15. decembra majú všetci záujemcovia možnosť zasielať ďalšie projekty.

Hodnotiaca komisia
Prítomní členovia hodnotiacej komisie, do ktorej patrí okrem predstaviteľov spoločností COOP Jednota Slovensko a Henkel Slovensko aj František Tóth (minister kultúry SR), Eva Černá (poslankyňa NR SR), Dagmar Kopčanová (Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie) a Anna Ghannamová (zástupca médií), vybrali spomedzi zaslaných projektov v prvom kole štyri projekty a v druhom kole tiež štyri projekty, v celkovej výške 990 500 slovenských korún.

COOP Jednota Slovensko
COOP Jednota Slovensko je lídrom medzi maloobchodnými reťazcami pôsobiacimi v Slovenskej republike. V roku 2004 dosiahol jej celkový obrat vyše 30 mld. Sk. Maloobchodná sieť členov COOP Jednota Slovensko k 31. decembru 2004 predstavovala spolu 2 365 predajní (COOP Jednota POTRAVINY, COOP Jednota SUPERMARKET, COOP Jednota TERNO SUPERMARKET). Oproti predchádzajúcemu roku ide o nárast o 17 predajní.

Henkel
„ Henkel – A Brand like a Friend“ . Henkel je vedúca spoločnosť so značkovými produktmi a technológiami, ktoré uľahčujú, zlepšujú a skrášľujú život ľudí. Spoločnosť Henkel pôsobí v troch strategických oblastiach podnikania: starostlivosť o domácnosť, starostlivosť o telo, lepidlá, tmely a povrchové technológie. V roku 2004 dosiahla skupina Henkel tržby vo výške 10,592 mld. EUR. Henkel zamestnáva celosvetovo viac ako 50 000 zamestnancov. Značkovým produktom a technológiám spoločnosti Henkel dôverujú ľudia v 125 krajinách sveta. Spoločnosť Henkel Slovensko so 143 zamestnancami dosiahla v roku 2004 obrat na domácom trhu vo výške 1,97 miliardy Sk.
Soňa Filová, Interel
 

Vyberte región